BuiC Blog

4-7-2023

27 en 28 juni was het dan zover, de 2x uitgestelde cursus ‘revalidatie bij buikwandproblematiek’. Een zaal met 38 fysio-/ en oefentherapeuten was naar Oosterbeek gekomen om te kennis te vergaren van de buikwand en de revalidatie. Mooi dat er zoveel therapeuten zich hadden ingeschreven!

Ondanks dat ik alleen maar patiƫnten zie met problemen van de buikwand, was dit toch wel spannend om te doen. Gelukkig waren er diverse sprekers aanwezig die een bepaald onderdeel van de revalidatie toelichtte.

Leuke gesprekken met deelnemers, vragen uit de zaal en discussie over de beste manier van revalideren werden gevoerd. Mooi om samen te kijken naar de beste vorm van revalideren!

Ook veel geleerd over lesgeven, indeling van een cursus en dat er altijd tijd te kort is om over dit onderwerp te praten šŸ˜‰ . Allemaal items die we mee gaan nemen naar een volgende editie.

Heb je, als therapeut, interesse? Laat het me weten!

1 maart 2022

Hoera! BuiC bestaat vandaag alweer 2 jaar. Een jaar waarin bijna 80 nieuwe patiƫnten hun weg hebben weten te vinden naar BuiC.

En hoe kunnen we dat nu beter vieren dan met BuiC-kaarten en buiken-taart! Dit jaar met ventrale hernia met forse breuk en incl. stoma šŸ˜‰. Hilarisch voor de kinderen om deze taart mee te maken maar in werkelijkheid vaak veel ellende voor patiĆ«nten. Pijn, beperkingen maar ook cosmetische problematiek zijn veel gehoorde klachten. Het is fijn om met behandeling, adviezen of verwijzingen een steentje bij te kunnen dragen voor deze patiĆ«nten.

Wil je wat BuiC-kaarten ontvangen? Laat het me weten!


28-12-2021

Het jaar zit er weer bijna op. Een jaar waarin al veel patiƫnten de weg naar BuiC hebben weten te vinden. Fijn!

Helaas hoor ik nog te vaak dat patiƫnten graag eerder hadden gehoord over revalidatie van de #buikwand.

Mijn goede voornemen voor het volgende jaar… meer bekendheid geven aan de revalidatie van de buikwand bij o.a. #buikoperatie #buikwandoperatie #buikwandbreuk #stoma #rectusdiastase

Voor nu wens ik jullie alle goeds en heel veel gezondheid in 2022!

(ik sluit een weekje mijn deuren, na 10 januari sta ik weer klaar)


21-11-2021

Afgelopen vrijdag en zaterdag cursus gehad over ‘functiestoornissen van de bekkenbodem in relatie tot de darm’. Zeer interessant en daarbij ook een grote relatie met de buikwand.

Een operatie in de buik, aan de buikwand of bijvoorbeeld het terugleggen van een stoma kan invloed hebben op het functioneren van de darmen. Niet goed functioneren van de darmen geeft klachten als diarree, obstipatie en/of buikpijn. Klachten die kunnen leiden tot veel problemen in het dagelijks leven.

Heb je dergelijks problemen na een eerdere buikoperatie? Neem gerust contact op!

#poepenpiesisnietvies


25-10-2021

“ik heb een bult op mijn buik”

Met grote regelmaat zie ik patiƫnten in de praktijk om deze reden. Vaak gaat het om een rectus diastase (het wijken va de rechte buikspieren). Een onderwerp wat steeds meer aandacht krijgt na een zwangerschap maar vooral nog erg onbekend is bij mannen.

Samen met een aantal chirurgen schreven we een artikel over rectus diastase bij mannen.

Ben je geĆÆnteresseerd in het hele artikel? Klik dan op deze link.


Mijn eerste artikel!

Eindelijk is het dan zover, mijn eerste artikel is gepubliceerd. Het heeft wat jaartjes geduurd maar uiteindelijk is het artikel over de PREPARE studie dan toch echt te lezen in een internationaal tijdschrift.

In dit onderzoek hebben we gekeken of het mogelijk is om met grote, complexe, buikwandbreuken te trainen voor de operatie. Dit blijkt zeker het geval te zijn. We zagen dat trainen lukt zonder er klachten van de krijgen en dat de conditie vooruit gaat. Zelfs de kwaliteit van leven stijgt al voor de operatie.

Wil je het hele artikel lezen? Klik op deze link.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op!


01-03-2021

Iets met passieā€¦..

De fysiotherapie is echt het mooiste vak wat er bestaat! Maar vooral de buikwandproblematiek, daar ligt mijn passie! Daarom begon ik een jaar geleden met BuiC, zodat ik nog meer patiƫnten kan helpen met buikwandproblematiek. Een jaar wat niet helemaal liep zoals gepland maar waarin ik heel veel heb geleerd. Heerlijk om nu dagelijks met mijn passie bezig te kunnen zijn!

Naast buikwanden heb ik er nog Ć©Ć©nā€¦. Bakken! En opeten natuurlijk (daā€™s dan weer minder goed voor je buikwand šŸ˜‰ ).

En wat krijg je als je deze passies met elkaar gaat combineren?! Juist jaā€¦ dit:

Taart inclusief stomaroosje, rectusdiastase en navelbreuk. Nu nog hopen dat hij smaakt!

Oh ja, en wie wil weten wat voor taart dit is: citroen biscuitdeeg met vulling van mascarpone, lemon curd en zwarte bes.

Inclusief rectus diastase, navelbreuk en stoma šŸ˜‰

HOERA! BuiC bestaat bijna 1 jaar en dat moet gevierd worden!

Wat is er nu leuker dan een keertje krijgen (en sturen) in deze corona tijd? Speciaal om je vrienden of familie te laten weten dat je ze mist deze ‘limited edition’ BuiC-kaarten!

Laat me even weten als je er een aantal wilt hebben.

Liefs, Elske09-09-2020

Het ‘nieuwe normaal’.

Je kunt geen gesprek voeren of het gaat over de door de overheid genomen maatregelen om verdere  verspreiding van het coronavirus te voorkomen.  EĆ©n ding blijft echter heel duidelijk; Houd 1,5 meter afstand. Zoals onze premier in zijn persconferentie van 22 april aan aangaf: afstand houden wordt ons ā€œnieuwe normaalā€.

De Dikke Van Dale ( wie kent hem nog) beschrijft het als een nieuwe realiteit waaraan je moet wennen.

Zo ken ik er nog wel een paar binnen de fysiotherapie die wat mij betreft een ā€˜nieuw normaalā€™ mogen krijgen:

  • Dat zorgverzekeraars bepalen hoe vaak we als fysiotherapeut patiĆ«nten met een bepaalde aandoening behandelen,
  • Dat administratie tegenwoordig het overgrote deel van de tijd in beslag neemt,
  • Dat preventie (preoperatieve training) wordt gestimuleerd door de zorgverzekeraar maar dat dit niet wordt vergoed,
  • Dat er na een buikoperatie niet wordt gerevalideerd ā€¦ā€¦ Hoezo normaal?!

Na een buikoperatie krijgt een patiĆ«nt hooguit wat ademhalingsinstructies van de ziekenhuisfysiotherapeutā€¦ en daar houdt het wel mee op.

Een operatie aan de buikwand of een buikoperatie waarbij door de buikspieren heen gesneden moet worden, kan je zien als een operatie aan het bewegingsapparaat. Niet aan zomaar een spiertje maar de belangrijkste spieren voor het bewegend functioneren, de rompspieren.

Een goede functie van de romp is essentieel voor bewegingen in de gehele lichaam, zoals de functie van de schouder, heupen maar ook de ademhaling. Op het moment dat daar het mes in gaat, verliezen deze spieren een deel van hun functie. Wij vinden het echter normaal dat iemand na een buikoperatie naar huis wordt gestuurd, met soms het advies om nog een aantal weken wat rustig aan te doen. Je moet het met me eens zijnā€¦. Dit zou toch beter kunnen?

En begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat er een heleboel patiƫnten zijn die met wat extra informatie over het bewegen na een buikwand- / of buikoperatie goed uit de voeten kunnen. Veel fysiotherapeutische begeleiding is hierbij helemaal niet nodig.

Er bestaat alleen ook een groep patiƫnten die dƩze revalidatie wel nodig heeft om weer tot een optimaal functioneren in het dagelijks bestaan te komen. Denk hierbij aan patiƫnten met buikwandbreuken, die al langere tijd voor de operatie een dysfunctie van de romp hebben, patiƫnten met een slechte longfunctie (zoals de COPDer), patiƫnten die weer een blaasinstrument willen bespelen, intensief willen sporten of zwaar werk doen.

Dus wat mij betreft gaan we werken aan een ā€˜nieuw normaalā€™: de revalidatie na buik(wand)operaties! Iets waar ik heel goed aan zou kunnen wennen šŸ˜‰


29-06-2020

Niet voor niks!

Net terug van een heerlijk rondje 10km hardlopen. En ja, het was warm (zie de foto šŸ˜‰). Vandaag was toch wel een speciaal rondjeā€¦..

Het AMC organiseert een run voor PICS (Post Intensive Care Syndroom) en als fysiotherapeut op de intensive care in Helmond kan ik dan natuurlijk niet achterblijven. Naast dat hardlopen ook Ć©Ć©n van mijn meest favoriete bezigheden is, wil ik dit initiatief graag steunen. Wat een goed initiatief om dit evenement dit jaar digitaal te doen, zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen!

PICS heeft de laatste tijd, door het corona virus, veel aandacht gekregen. Helaas zien we dit syndroom wel vaker op de IC. Zo ook na gecompliceerde buikoperaties. Vooral als er meerdere keren aan de buik geopereerd moet worden, is de kans op het ontwikkelen van een breuk van de buikwand groter. Naast de gevolgen van de (vaak langdurige) opname, ondervinden patiƫnten dan ook nog dagelijks de beperkingen van een breuk in de buikwand, wat herinnert aan de spannende tijd in het ziekenhuis.

Deze beperkingen, zoals moeite met het aandoen van de schoenen, niet kunnen sporten, pijn bij bewegen, zijn niet de enige problemen. De buik ziet er ook vaak anders uit. Regelmatig hoor ik dat dames aangeven geen jurkjes meer te durven dragen of gevraagd worden of ze zwanger zijn. Mannen die alleen nog maar hoodies dragen, zodat de breuk in de buikwand niet opvalt. Al met al heeft het vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Nog een operatie ondergaan om de buikwandbreuk te herstellen is vaak een drempel. Maar niets doen is meestal helemaal geen optie. Door voor de operatie de conditie te verbeteren, verklein je de kans op complicaties. De conditie verbeteren met een buikwandbreuk, kan dat? Jazeker! Ook met een buikwandbreuk kun je conditie- en krachttraining doen. Met de juiste tips en trucs is het mogelijk om de operatie in te gaan met een optimale conditie. Want ook trainen voor een operatie is niet voor niks!

Ken of ben jij iemand met een buikwandbreuk en wil je graag advies, neem dan contact op!

#loopnietvoorniksmaarvoorPICS #buikwand #Fysiotherapie