Voor wie is BuiC?

Kan BuiC iets betekenen voor jouw klachten?

Onderstaand vindt u een aantal klachten en omschrijvingen die binnen de praktijk van BuiC behandeld kunnen worden. Heeft u echter andere klachten en wil u weten of BuiC iets voor u kan betekenen? Neem even contact op!

Buikwandbreuken / littekenbreuken (pré- en postoperatief)

Een buikwandbreuk is letterlijk een onderbreking in de buikwand. Indien dit voorkomt na een eerdere buikoperatie wordt dit een littekenbreuk genoemd. Met goede instructies en training kunnen de klachten van een buikwandbreuk verminderen.

Indien een hersteloperatie noodzakelijk is, is het van belang dat u in goede conditie de operatie in gaat. Een goede voorbereiding voor de operatie is mogelijk met de juiste instructies en oefeningen. Na een hersteloperatie is het van belang te revalideren om de functie van de buikwand weer volledig te herstellen. Het is per slot van rekening een operatie aan uw bewegingsapparaat.

Grote buikoperaties

Indien u een buikoperatie heeft ondergaan kan het zijn dat u een litteken heeft in de buikwand. De functie van de buikwand is na een dergelijke operatie niet meer optimaal. Denk hierbij aan het verlies van coördinatie en kracht. Hierdoor kunt u klachten krijgen van de buikwand zelf maar ook van de rest van uw ‘core’.

Deze operaties kunnen ook invloed hebben op het functioneren van de darmen. Klachten als diarree, obstipatie en/of buikpijn kunnen leiden tot veel problemen in het dagelijks leven. Door ook te kijken naar de functie van o.a. de bekkenbodem kunnen deze klachten behandeld worden.

Rectus diastase (wijken van de rechte buikspieren)

Er wordt gesproken over een rectus diastase als de ruimte tussen de rechte buikspieren groter is dan normaal. Wanneer de druk in de buik te hoog wordt, of het weefsel tussen de 2 rechte buikspieren te slap is, kan een diastase ontstaan. Dit kan komen door een zwangerschap maar ook door te vaak en te veel buikdruk zetten (zwaar werk, blaasinstrument, veel hoesten) of overgewicht. Op de website van het diastase netwerk is goede informatie te vinden over een rectus diastase.

Stoma (plaatsing of teruglegging)

Een stoma zorgt voor een onderbreking in de buikwand. Als een stoma geplaatst of teruggelegd is, geeft dit in de veel gevallen bewegingsproblemen. Revalideren is dan van belang om op een verantwoorde manier alle activiteiten in het dagelijks leven weer op te pakken.

Pijnklachten aan de buikwand

Pijnklachten aan de buikwand kan zeer vervelend zijn. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door kramp van de buikspieren of door zenuwbeklemmingen (ACNES).

Overige ‘core’ problematiek

De romp bestaat niet alleen uit de buikspieren, maar is een complexe samenwerking tussen de structuren van buik, rug, bekken en ademhaling. Heeft u bijvoorbeeld al jaren rugklachten waar u niet vanaf komt, dan kan BuiC wellicht iets voor u betekenen. Zo niet, dan adviseer ik u graag over andere mogelijkheden.