BuiC Blog

29-06-2020

Niet voor niks!

Net terug van een heerlijk rondje 10km hardlopen. En ja, het was warm (zie de foto 😉). Vandaag was toch wel een speciaal rondje…..

Het AMC organiseert een run voor PICS (Post Intensive Care Syndroom) en als fysiotherapeut op de intensive care in Helmond kan ik dan natuurlijk niet achterblijven. Naast dat hardlopen ook één van mijn meest favoriete bezigheden is, wil ik dit initiatief graag steunen. Wat een goed initiatief om dit evenement dit jaar digitaal te doen, zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen!

PICS heeft de laatste tijd, door het corona virus, veel aandacht gekregen. Helaas zien we dit syndroom wel vaker op de IC. Zo ook na gecompliceerde buikoperaties. Vooral als er meerdere keren aan de buik geopereerd moet worden, is de kans op het ontwikkelen van een breuk van de buikwand groter. Naast de gevolgen van de (vaak langdurige) opname, ondervinden patiënten dan ook nog dagelijks de beperkingen van een breuk in de buikwand, wat herinnert aan de spannende tijd in het ziekenhuis.

Deze beperkingen, zoals moeite met het aandoen van de schoenen, niet kunnen sporten, pijn bij bewegen, zijn niet de enige problemen. De buik ziet er ook vaak anders uit. Regelmatig hoor ik dat dames aangeven geen jurkjes meer te durven dragen of gevraagd worden of ze zwanger zijn. Mannen die alleen nog maar hoodies dragen, zodat de breuk in de buikwand niet opvalt. Al met al heeft het vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Nog een operatie ondergaan om de buikwandbreuk te herstellen is vaak een drempel. Maar niets doen is meestal helemaal geen optie. Door voor de operatie de conditie te verbeteren, verklein je de kans op complicaties. De conditie verbeteren met een buikwandbreuk, kan dat? Jazeker! Ook met een buikwandbreuk kun je conditie- en krachttraining doen. Met de juiste tips en trucs is het mogelijk om de operatie in te gaan met een optimale conditie. Want ook trainen voor een operatie is niet voor niks!

Ken of ben jij iemand met een buikwandbreuk en wil je graag advies, neem dan contact op!

#loopnietvoorniksmaarvoorPICS #buikwand #Fysiotherapie